Només 2 indicadors de l’economia mostren signes de recuperació... i n’hem analitzat 9
Només 2 indicadors de l’economia mostren signes de recuperació... i n’hem analitzat 9

Només 2 indicadors de l’economia mostren signes de recuperació... i n’hem analitzat 9

30/10/2020

La tornada de les vacances d’estiu ha estat més agre que dolça per a l’economia espanyola i catalana. N’hi ha prou amb mirar les dades que publica l’OCDE corresponents al mes de setembre que indiquen que l’economia es troba estancada, mentre que a la Zona Euro es recupera lleugerament i amb més intensitat als EUA.

Catalunya recupera poc a poc la seva ocupació i el consum d’energia i l’ús del transport continuen la remuntada. Per contra, l’evolució de sectors clau com el turisme, el consum i la indústria ha passat de frenar-se a l’estiu a directament no donar senyals de recuperació.

Això sí, l’estalvi dels catalans i catalanes assoleix una xifra rècord i es converteix en una palanca a tenir molt en compte durant la recuperació econòmica.

Tot seguit us expliquem com està la nostra economia a través dels 8 indicadors claus que recull el Baròmetre Cambra elaborat per la Cambra de Barcelona.

L’ocupació, a xino-xano

Catalunya va tancar setembre amb 2,57 milions d’assalariats, descomptant els que es troben en ERTO. I això és una bona notícia perquè és el cinquè mes consecutiu que es crea ocupació, després dels fatídics mesos de març i abril. A més, el setembre també ens deixa un altre titular positiu: hi ha 2.441 persones menys a l’atur.

El mercat laboral és un dels dos indicadors del Baròmetre que tanca en verd. Ara bé, això no treu que el camí de la recuperació sigui llarg. I és que la xifra d’assalariats a Catalunya encara és un 9% inferior a la que hi havia al setembre de l’any passat. A més a més, l’ocupació es recupera amb menys intensitat que a la resta de l’Estat.

La xifra d’empreses deixa accionat el fre de mà

El nombre de comptes de cotització va estancar-se al juny i les dades corresponents al setembre indiquen que la tònica és pràcticament la mateixa. A Catalunya n’hi ha poc més de 239.300, un 7,3% que al setembre de 2019. Des de l’esclat de la pandèmia, 18.380 empreses han desaparegut a Catalunya.

L’energia i el transport continuen pel bon camí

Després d’una intensa recuperació al juny i una certa estabilització al juliol, el consum d’energia elèctrica a Catalunya ha tornat a agafar embranzida a l’agost, on només ha estat un 7,6% inferior respecte al mateix mes de l’any anterior.

Pel que fa al transport, al setembre la recuperació de la mobilitat de viatgers en transport privat en l’àmbit metropolità s’ha reprès al setembre, situant-se un 9,7% per sota que al desembre de 2019. La perspectiva, doncs, és que tant el consum energètic com el transport s’estarien recuperant a bon ritme.

Un mal mes per als datàfons

El consum, que s’havia recuperat fortament a l’agost, ha començat a retrocedir al setembre. Podem arribar a aquesta conclusió observant per exemple el nombre de transaccions a través de terminals TPV de CaixaBank, que ha caigut un 9% durant el mes de setembre i la primera setmana d’octubre.

Per què aquest canvi de tendència? La desacceleració de la despesa en turisme, transport, oci i restauració arrel de la incertesa econòmica, així com l’augment de contagis per coronavirus, podrien respondre aquesta pregunta.

Les guardioles, més plenes que mai

La incertesa per la crisi sanitària i l’aïllament forçat durant en confinament ha tingut com a conseqüència una xifra d’estalvi sense precedents a les llars catalanes. Segons les nostres pròpies estimacions, aquest 2020 l’estalvi brut familiar a Catalunya podria assolir els 22.655 milions d’euros.

Si encara fos viu, John Maynard Keynes segurament s’estaria estirant dels cabells. I és que aquest economista britànic, un dels més influents de la primera meitat del segle XX, afirmava que l’estalvi, en contra del que dictaria el sentit comú, és contraproduent en una recessió perquè és capital que no s’inverteix en el mercat en forma de demanda. És el que va anomenar paradoxa de l’estalvi.

Què passaria si aquests 22.655 milions d’euros es convertissin en consum?

La construcció, a prop de recuperar el nivells de 2019

Tampoc són bons temps per a la inversió. N’és un exemple el consum de ciment, que a l’agost s’ha frenat completament quan només estava a un 3,3% de recuperar els nivells de l’any passat. La compra de vehicles industrials ha registrat dades encara pitjors: un 25% menys en comparació a l’any 2019.

La caiguda de la indústria anticipa una tardor calenta

Aquestes dues activitats, cabdals per a l’economia, van tancar els mesos d’estiu amb resultats preocupants. La caiguda de la producció industrial es va accentuar a l’agost amb un descens del 8,7% en termes interanuals. Això es podria traduir en nous tancament de plantes i acomiadaments aquesta tardor.

D’altra banda, les exportacions van estabilitzar-se al juliol amb un 10,6% menys que fa un any. Al conjunt de l’Estat, la caiguda va ser menor: un 7,5%.

 

El turisme no aixeca cap

El sector turístic està sent el més afectat per la Covid-19 i el que trigarà més temps en recuperar els nivells anteriors a la crisi. Al setembre, els passatgers a l’aeroport de Barcelona tornen a caure més d’un 83%, una tendència coherent amb la intensa caiguda de les pernoctacions del turisme estranger (-88,1%) mentre que les domèstiques es recuperen amb força i “només” cauen un 19,8%.

 

ELS SEMÀFORS

Economia espanyola en l’entorn internacional

Ocupació

Nombre d’empreses

Energia i Transport

Consum

Estalvi

Inversió

Indústria i Exportació

Turisme