Malgrat que la incertesa del sector turístic ara mateix és absoluta, existeixen motius per ser optimistes de cara a l’any 2021. Després de mesos de quarantena i restriccions de mobilitat a la Xina, la reobertura del país ha disparat els viatges nacionals, fruit de les ganes acumulades de viatjar de la població. És el que es coneix com a Tourism Revenge.
Aquest fenomen, que es caracteritza per una major preferència pels viatges flexibles en tren o cotxe, pot traslladar-se d’Àsia a Europa si es genera prou confiança i garanties als viatgers. És molt recomanable, doncs, que els negocis estiguin preparats per capturar i gestionar aquesta demanda retinguda, perquè realment això potser un raig de llum al final del túnel.
Tot i això, l’evolució del turisme internacional en els propers mesos dependrà directament del control de la pandèmia i dels requisits que s’estableixin per viatjar, així com la possibilitat d’establir corredors turístics segurs. Amb tot, i fins i tot amb vacunacions massives l’any 2021, no es preveu que els vols recuperin els nivells previs a la pandèmia abans del 2024.
2020, un annus horribilis pel sector turístic
L’any 2019 el sector turístic català va tancar l’exercici amb una despesa turística rècord de 32.209 milions d’euros, gairebé el 13% del PIB del territori. Va ser un any especialment dolç per al sector, que ja es preparava per batre aquest resultat al 2020. Una il·lusió que el coronavirus i la crisi han fet saltar pels aires.
En base a les dades sobre despesa turística ja publicades i altres indicadors, la Cambra de Comerç de Barcelona ha fet una estimació de com podria tancar l’any 2020 el sector. El resultat és esfereïdor: la despesa turística caurà un 79,2% en comparació a l’any anterior, amb una pèrdua de 25.505 milions d’euros.
Aquesta forta contracció implicaria en primer lloc que el pes de la despesa turística sobre el PIB passaria del 13% de l’any passat a només un 3,1% enguany, un mínim històric que certificaria un annus horribilis per al sector.
Atès el paper i la importància del turisme a Catalunya, el cop que la crisi sanitària etzibarà al sector també es traslladarà al conjunt de l’economia. I és que aproximadament el 70% de la caiguda del PIB català aquest any s’explicarà només pels resultats del turisme.
La Cambra estima que el PIB català caurà un 12,7% aquest 2020
En termes de despesa turística, Catalunya seria la segona comunitat més afectada només per darrere de les Illes Balears. Això s’explica tant per la forta dependència del litoral català al turisme internacional com per l’afectació a la caiguda del turisme de negocis a la ciutat de Barcelona.
Que la pandèmia esclatés a les portes de la temporada alta només va ser el començament. Els darrers mesos també han estat fortament condicionats per altres factors com la capacitat per controlar la pandèmia, la manca de confiança dels viatgers, els tancaments en l’oci i la restauració i els rebrots.
Males perspectives pel turisme internacional
No es preveu que el turisme internacional, ni professional ni d’oci, es reactivi a la ciutat de Barcelona en els propers mesos. Un dels motius és que les cerques turístiques a Google de la capital catalana des dels principals països emissors (França, Regne Unit i Estats Units) encara es mantenen en mínims històrics.
Tampoc inspiren confiança les reserves futures de passatgers a l’Aeroport de Barcelona durant la temporada d’hivern. A partir de dades del sector, s’estima que Barcelona patirà la quarta pitjor caiguda (-89,8%) per darrere de Praga, Roma i Milà en volum de reserves des de novembre fins l’abril de 2021.
Pel que fa al turisme de congressos, si bé els esdeveniments professionals estan cancel·lats fins a mitjans de gener, es preveu que l’activitat es comenci a reprendre amb la celebració del l’ITWordEdu 2021 i el 3rd International Ebart Congress 2020 a mitjans de febrer amb més de 1.000 delegats.
Així mateix, Barcelona ha estat seleccionada per celebrar tres importants congressos el 2022 i el 2023 -ESC Congress (2022), UITP Global Transport Summit (2023), 36th ECNP Congress (2023)-, i ja hi ha 110 congressos més confirmats a la ciutat de Barcelona i l’entorn per als propers anys.
L’altra cara de la moneda la protagonitza el turisme domèstic, que ha fet repuntar les reserves hoteleres per primer cop des de mitjans d’agost, segons l’Observatori del Turisme a Barcelona. Amb una bona gestió de la pandèmia, es podria salvar part de la campanya de Nadal gràcies als visitants residents.